Den Deijl, wat een verspilling

Een jaar geleden lanceerde de gemeente het plan voor een grondruil met de toenmalige eigenaar van Huize den Deijl, dhr Mens. Het plan was dat de gemeente zelf de verkoop van Huize den Deijl op zich zou nemen en dat dhr Mens aan de overkant van de Rijksstraatweg nieuwe kantoren of showrooms zou ontwikkelen. De VVD fractie stemde tegen dit voorstel omdat in haar ogen de financiële risico’s veel te veel bij de gemeente kwamen te liggen. De eisen waren ook veel te hoog om te mogen verwachten dat er serieus geboden zou worden. Naïef en onrealistisch om dat zo te doen, zeiden wij toen al. Zoals wij al veel eerder hebben gezegd in de pers; "Als Huize Den Deijl geschikt zou zijn als pannenkoekenrestaurant, had zo'n zaak er allang gezeten.”

Maandenlang kregen we van het college te horen dat alles goed verliep en dat er veel serieuze gegadigden waren. Tot onze grote verbazing kondigde Wethouder Maat vorige week in de raad aan dat er geen enkel bod is uitgebracht en de gemeente het gebouw nu misschien zelf gaat slopen. En dat is nu juist iets dat de toenmalige eigenaar niet mocht. Het hele verhaal is juist begonnen omdat het monument Den Deijl niet gesloopt mocht worden. 

In de raadsvergadering van 17 mei verklaarde de wethouder dat hij nog steeds in gesprek is met enkele gegadigden. Maar daarbij is een overeenkomst onder de eerder gestelde voorwaarden – die de VVD een jaar gelden al als onrealistisch bestempeld had – waarschijnlijk niet mogelijk. Daarop zei hij - tot onze verbazing- dat wanneer de gemeente er niet uitkomt met de mogelijke gegadigden de gemeente zelf de sloophamer zal moeten hanteren. Dat vind de VVD van de gekke. Het hele verhaal is immers begonnen omdat monument Den Deijl niet gesloopt mocht worden.

De VVD woordvoerders Jacob Jan Bakker en Paul Deneer hebben wethouder Maat onmiddellijk om opheldering gevraagd in de eerstkomende commissievergadering. Helaas moest dat vanwege een eerder afgedwongen geheimhoudingsplicht over de grondruil in een besloten vergadering.

Het verhaal is begonnen omdat het monument Den Deijl niet gesloopt mocht worden. Terwijl de heer Mens al vergevorderde nieuwbouwplannen had veranderde wethouder Van der Lee in 2008 plotseling de spelregels en werd huize Den Deijl een monument. Daar komen ook de verhalen over een mogelijke claim vandaan. Niet zo moeilijk voor te stellen: als de gemeente halverwege de spelregels verandert, dan is het logisch dat een ondernemer daar zijn recht wil halen. Wat de VVD betreft was het beter geweest wanneer het recht zijn beloop had gekregen. Als de gemeente een fout heeft gemaakt in het verleden dan was de rechter de meest transparante weg. Als we dat hadden gedaan waren we vrij geweest aan beide kanten van Den Deijl te kiezen wat we zelf zouden willen.  Helaas kwam er voor dit standpunt geen steun uit de coalitie. De grondruil had volgens ex-wethouder Verschoor helemaal niets met een mogelijke claim te maken, maar dhr. Mens heeft het zelf in de pers gehad over schadevergoeding en claim.

Toen een casino-eigenaar het pand in oude luister wilde herstellen om er een speelautomatenhal en restaurant in te vestigen zag de VVD daarin een kans om het monument in stijl te behouden. Ondanks dat de kansspelautomaten alleen voor 21plussers toegankelijk zouden zijn en er geen alcohol zou worden geschonken en de ontwikkelaar veel goede ervaring kon laten zien met herontwikkeling van monumentale panden stuitte dit op bezwaren van de buurt en raad. Wat de VVD betreft was dit een goede kans geweest om huize Den Deijl te behouden door het door een kapitaalkrachtige onderneming te laten restaureren. Nu zal het mogelijk verdwijnen of voor een symbolisch bedrag van de hand worden gedaan. En dan ook nog door toedoen van de gemeente. Een ongelooflijk brevet van onvermogen. 

De VVD fractie heeft vragen gesteld over het verloop van de onderhandelingen, de financiële en juridische aspecten en de betrokkenheid van en afspraken met verschillende partijen. Uit de antwoorden werd onder andere duidelijk dat Huize Den Deijl inmiddels geen monument meer is. Terwijl juist daardoor de hele zaak door de toenmalige CDA wethouder op scherp is gesteld. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Met de gekregen belofte van wethouder Maat dat hij in dit dossier geen stap meer zal zetten zonder de raad daarbij te betrekken zal duidelijk zijn dat de VVD fractie dit dossier voorlopig niet los zal laten.