VVD wil investeren in sportfaciliteiten

Wassenaar blijkt een sportieve gemeente te zijn; meer kinderen en ouderen sporten hier dan gemiddeld in Nederland.  De gemeente heeft de ambitie om dit percentage nog verder omhoog te schroeven.  De wethouder ziet vooral kansen om afvallige pubers en jonge werkende ouders weer bij de sport te betrekken door op de stoel van de sportverenigingen te gaan zitten.  Kostbare ambtenaren tijd wil het College inzetten om zelf sportdagen te organiseren op het strand of samen met de verenigingen nieuwe abonnementsvormen te bedenken.  

De VVD vindt niet dat de gemeente zelf sportactiviteiten moet initiëren.  Woordvoerder Caroline Klaver-Bouman van de VVD: “Zodra een gemeente zich gaat bemoeien met het reilen en zeilen van een sportvereniging, dan is ze aan het betuttelen en doet hiermee de sportverenigingen te kort.  Die hebben allang bewezen dat zij in staat zijn leden aan zich te binden.”  Voor de VVD is het belangrijk dat de gemeente zich bezig houdt met de structurele faciliteiten van het sportaanbod; zijn er genoeg buitensport mogelijkheden, hoe is de kwaliteit en bezetting van de verschillende accommodaties en hebben ook minder validen genoeg toegang tot de sportfaciliteiten.

Caroline Klaver-Bouman: “Daar ligt de taak van de gemeente en daar kan zij ons gemeenschapsgeld optimaal inzetten.  Door te investeren in sportfaciliteiten en niet in sportactiviteiten. “

En in  Wassenaar krijgt de gemeente daarbij ook nog de hulp van een  groep vrijwilligers die zich belangeloos  wil inzetten om mee te denken over het accommodatiebeleid van de sporthallen en het verkrijgen van landelijke subsidies voor aanpassingen voor minder validen.  Hier liggen wat de VVD betreft de kansen, om samen te werken aan de Wassenaarse sportinfrastructuur, en de sportverenigingen de sportactiviteiten te laten organiseren.  De pubers gaan vanzelf weer sporten zodra ze uit de pubertijd zijn, en de jonge ouders idem dito zodra de kinderen weer wat ouder zijn.  Voor de VVD past het niet in een tijd van een terugtrekkende overheid dat een gemeente op de stoel gaat zitten van de sportvereniging.  De gemeente is er om te faciliteren en stimuleren, maar de uitvoering hoort echt bij de verenigingen en de Wassenaarders te liggen.