VVD Wassenaar bezoekt Drone Center Valkenburg

De VVD-fractie heeft recent samen met Laurine Bonnewits, lid van de Provinciale Staten namens de VVD een bezoek gebracht aan her Drone Center Valkenburg. Wij werden hartelijk ontvangen door Jeroen Engelkes, die begin van dit jaar het Drone Center heeft geopend in een van de historische hangars (1947) op het voormalig vliegveld Valkenburg. Hij heeft er speciaal voor gekozen om de activiteiten binnen te organiseren. 

Het Drone center faciliteert in de hangar het testen (o.a. TU Delft), het racen (veelal recreatief) en het trainen (o.a. ROC en Dutch Drone academy) met drones. Jeroen vertelde ons dat er ook interesse was vanuit de NAVO.

Aan het eind van dit jaar wordt in de hal het Drone Clash Event gehouden door TU Delft. Dat is bedoeld om anti drone maatregelen te testen.

Het is de bedoeling dat op Valkenburg eveneens een testcentrum, "Unmanned Valley Valkenburg", voor drones komt die buiten vliegen. Maar voor drones die buiten vliegen zijn veiligheid, overlast en privacy lastige punten. Volgens Jeroen Engelkes lopen we in Nederland achter met de regelgeving op dit gebied. Nu is buiten vliegen alleen op korte afstand toegestaan, terwijl de toepassingen oneindig kunnen zijn. Dat geldt zowel voor de professional als voor de recreatieve vlieger. Het zou goed zijn, aldus Jeroen, als de dronesector en de overheid samen zouden werken bij het opstellen van hedendaagse regels.

Laurine. Bonnewits  wees er op dat van de kant van de provincie over het algemeen positief gekeken wordt naar de ontwikkelingen met drones op Valkenburg mits de woningbouw op Valkenburg (5000 woningen) niet in gedrang komt .

Tot slot kregen we een racedemonstratie die gegeven werd door Marwin Brauns en Davis Helfenstein. Deze racedrones gaan tot 100 km per uur, vandaar dat het circuit rondom met netten is beveiligd.

De VVD hoopt dat deze snel groeiende sector profijt zal opleveren voor Valkenburg. Ook door de werkgelegenheid die dit met zich mee zal brengen, is het een unieke kans voor dit gebied om zich te profileren.