VVD-fractie brengt bezoek aan de Wassenaarse Reddingsbrigade

Op de laatste donderdag van augustus heeft de fractie van de Wassenaarse VVD, vergezeld door de fractie Mulder, een werkbezoek gebracht aan de vrijwillige Wassenaarse Reddingsbrigade, de WRB. Van WRB-voorzitter Yvonne Kubbinga kregen we een uitgebreide rondleiding en werden we op de hoogte gebracht van alles wat er zoal op een warme stranddag komt kijken om de veiligheid van de bezoekers aan het strand in goede banen te leiden. Eveneens werden we bijgepraat door een van de actieve leden van de WRB.

De WRB is bijzonder blij dat de gemeente zorg heeft gedragen voor een geheel nieuw en eigentijds onderkomen. Het is veel beter uitgerust voor de taken van de WRB dan de oude behuizing. 

Onze helden van deze brigade hebben weer een hete zomer achter de rug, waar vele malen in actie gekomen moest worden. O.a voor zoekgeraakte kinderen, gewonde kitesurfer, gevallen fietser in de duinen, en natuurlijk mensen gered uit de gevaarlijke zee, maar ook splinters verwijderen, kwallenbeten verzachten en het in de gaten houden van mensen in de, soms zeer gevaarlijke, zee.

Het blijft een zeer grote zorg dat vele strandbezoekers niet de borden lezen en ook de vlaggen niet kunnen “lezen”. De WRB doet er veel aan om dit te communiceren, niet alleen met borden bij de strand opgang maar ook via sociale media.  Dit moet ook voor de politiek een punt van aandacht blijven. Nog een punt van zorg is dat het pad vanaf de WRB naar de vloedlijn niet kan worden afgezet, hetgeen in tijden van noodsituaties niet bevorderlijk is voor de reactietijd (wanneer elke seconde telt), omdat mensen in de rechte baan van de post naar de zee zijn neergeploft. Eigenlijk zou de WRB dit willen afzetten zodat er vrij baan blijft. Ook hier moet aandacht aan besteed worden. 

We willen onze grote dank uitspreken voor alle vrijwilligers van de WRB die zich inzetten voor de veiligheid op ons mooie Wassenaars familiestrand. 

Behalve op het strand is ook de bereikbaarheid van het strand, voor met name hulpdiensten, van groot belang. 

De VVD-fractie is dan ook voorstander van het verbeteren van de strand opgang bij de Wassenaarseslag en vindt dat dit samen met alle belanghebbenden moet worden vormgegeven. De Wassenaarse slag verdient het om aantrekkelijk te zijn voor de Wassenaarders en bezoekers uit de regio en het (buiten)land.