Uitdaging
Raadhuis de Paauw is een parel in ons dorp. De buitenkant is in oude glorie hersteld en er moest een plan komen voor de op sommige plaatsen sterk verouderde binnenkant. Echter met een kostenplaatje van minstens 10 miljoen euro. Daarmee is dit met afstand het grootste project van deze raadsperiode. Na meerdere onderzoeken, raadplegingen, voorstellen, vervolgonderzoeken en uitgebreide participaties ligt er nu een gebalanceerd plan.
Volwaardig bestuurscentrum
De Werkorganisatie Duivenvoorde wordt dit jaar opgesplitst en we krijgen als Wassenaar weer een eigen ambtelijk apparaat. Met de ambitie om een top-5 werkgever in de categorie kleine gemeentes te worden en een cultuur van toegepast gezond verstand op de werkvloer. Het college, de raad en alle beleidsambtenaren komen op de Paauw te werken, wat daarmee een volwaardig bestuurscentrum wordt. Voor de publieksbalie en uitvoerende ambtenaren wordt een meer centrale locatie in het dorp gezocht, bijvoorbeeld in de Langstraat. Daarmee spelen we het huidige gemeentekantoor en de gemeentewerf vrij voor integrale herontwikkeling, waar concreet naar gekeken wordt.
Horeca
Om onze inwoners, wandelaars en fietsers ook van de opgeknapte Paauw te kunnen laten genieten hechten wij eraan dat er een kleinschalige horecavoorziening in het pand komt. Zo kan straks van een kopje koffie of een broodje, uitkijkend over de prachtige vijver, genoten worden zonder dat dit tot veel extra verkeer leidt. Daarnaast blijft de Paauw uiteraard een trouwlocatie met betere faciliteiten.
Verantwoord
Het verbouwen van een monument is kostbaar en vraagt om een balans tussen het tegemoet komen aan moderne wensen op het gebied van duurzaamheid en toegankelijkheid, het in standhouden van cultuurhistorische waarden en een aanvaardbaar kostenplaatje. Als Wassenaarse VVD staan wij voor verantwoorde verduurzaming en verantwoorde toegankelijkheid. VVD-raadslid Iwein Borm “Zo steunen we bijvoorbeeld alle verduurzamingsmaatregelen die zichzelf binnen 20 jaar terugverdienen. Maar we zijn tegen goedbedoelde maatregelen die veel geld kosten, cultuurhistorische waarden ondermijnen en uiteindelijk amper nut hebben.” Zo geven we als gemeente een goed voorbeeld aan huis- en pandeigenaren en voorkomen we dat gemeenschapsgeld over de balk gesmeten wordt.