Blij met aanpak Centrum

In de Langstraat zijn deze week stukken bestrating aangepast naar de nieuwe indeling. Met de reacties op deze proefvakken wordt de definitieve keuze voor de herinrichting van het Centrum gemaakt.

VVD-raadslid Bernard Menken is blij met de start. “Ons historisch centrum heeft een waanzinnig charmante uitstraling. Om de winkel- en verblijfsbeleving te verbeteren hebben winkeliers, winkeleigenaren en bewoners gezamenlijk gewerkt aan een lange termijn visie op inrichting, uitstraling en gebruik. Dat we nu het straatbeeld conform dit plan aanpassen is een mooie stap naar een toekomstbestendig centrum.” stelt hij tevreden vast. “De afgelopen anderhalf jaar hebben mensen de kleine mooie dingen in hun nabije omgeving weer herontdekt. Ook wees loyaal, koop lokaal lijkt een blijvertje. De herontwikkeling van het Centrum kan ook in die context niet op een mooier moment plaatsvinden.” vervolgt hij. 

Ter hoogte van de Brinkhof Passage, bij De Boeketterie en Shuz, is afgelopen maandag begonnen met de proefvakken. Het centrummanagement haalt reacties op over de kleurencombinaties van het straatwerk, de afzoming en de markeringen. “Consumenten gaan niet op basis van de kleur van het straatwerk bepalen of ze kort of lang blijven en of ze weinig of veel besteden.” zegt Menken. “zo plat is het niet, maar de gehele uitstraling van het winkelgebied heeft onmiskenbaar invloed op de beleving en moet het gevoel geven dat je een prettige omgeving rondloopt.” Dat komt niet alleen terug straatwerk en inrichting. Betrokkenen onderschreven ook een nieuw gevelbeleid, waarmee in het hele gebied meer rust komt en het historisch karakter wordt onderstreept. Ook worden de reclame-uitingen op straat gestroomlijnd. “Als iedere winkelier elke ochtend zijn reclame bord iets verder op straat zet dan zijn buurman creëer je geen prettige winkelervaring” zegt Menken stellig. 

Menken denkt dat het gezellige dorpse karakter in Wassenaar een prima alternatief biedt voor de net geopende Mall of the Netherlands in Leidschendam. “Persoonlijk heb ik altijd al weerstand gehad op de massaliteit en de drukte van grote winkelcentra. Je ziet de leegstand in de Spuistraat groeien. De Mall is de overtreffende trap, waar mensen een half uur bezig zijn om gratis te parkeren. Blijf lekker in de buurt is mijn idee.” Hiernaast denkt hij dat het Wassenaarse centrum aantrekkelijker wordt voor mensen uit de randgemeenten, die we weg vaak al wisten te vinden.