De Paauw een parel voor álle Wassenaarders

Lange aanloop

De afgelopen jaren heeft de gemeenteraad zich gebogen over de toekomst van De Paauw. De Wassenaarse samenleving heeft in 2019 duidelijk gekozen om De Paauw in eigendom van de gemeente te houden. Na onderzoek naar mogelijke varianten heeft de gemeenteraad in 2020 gekozen om van De Paauw een volwaardig bestuurscentrum te maken, zodat de gemeentewerf en het gemeentekantoor voor huisvesting vrijgespeeld kunnen worden. Na een tweede participatietraject in 2021 en een uitvoerig onderzoek naar technische eisen, subsidiemogelijkheden en mogelijke gebreken heeft de raad op 1 februari het startsein gegeven.

Wat is het plan?

De raad heeft het investeringsplan van ruim €12 miljoen goedgekeurd om de binnenkant van de Paauw te restaureren en te verbouwen. Een paar “stijlkamers” zoals de burgemeesterskamer en trouwzaal worden hoogwaardig afgewerkt, terwijl de rest van De Paauw functioneel verbouwd wordt voor gebruik door een moderne ambtelijke organisatie. Er komen vergaderruimtes, flexwerkplekken en een lift om 90% van de werkruimtes toegankelijk te maken. De publieksbalie komt in het centrum van Wassenaar. 

Om alle Wassenaarders, wandelaars en fietsers van deze grote investering te laten genieten komt er in De Paauw kleinschalige horeca met terras, uitkijkend over de vijver. Woordvoerder Iwein Borm van de Wassenaarse VVD: “Zo wordt deze parel ván Wassenaar ook een parel voor álle Wassenaarders.”

Het college rekent erop dat er ongeveer €3 miljoen subsidie komt voor dit plan. Het blijft nog steeds een groot bedrag, maar een ander kantoor zou ook veel geld gaan kosten. En de gemeente heeft als eigenaar de plicht om dit Rijksmonument in stand te houden.

Riskant project

Uiteindelijk kent elk groot project risico’s. Dit grote project is goed voorbereid en zal de komende jaren door een nieuwe raad nauwlettend in de gaten gehouden worden. Omdat het om zoveel geld gaat houden we, mede dankzij een door de Wassenaarse VVD ingediend amendement, als raad de vinger aan de pols, en zullen we maandelijks door de speciaal voor dit project aangestelde projectmanager bijgepraat worden. 

De Wassenaarse VVD stelt voor: Kandidaat #7 Matthijs Stekelenburg

Matthijs is ondernemer en heeft brede politieke en bestuurlijke ervaring op o.a. het gebied van personeel, financiën en mobiliteit. Als vader van jonge kinderen wil hij zich in de Wassenaarse raad met name inzetten voor het behoud van een goed voorzieningenniveau in een groen, zelfstandig en bereikbaar dorp waar het fijn wonen is met ruimte om te ondernemen.

Op de foto: Iwein Borm, Gerbrand Nijman (Fractievoorzitter en #2), en Matthijs Stekelenburg

Wassenaar blijft goed wordt beter. 

Stem 16 maart op de grootste lokale partij, de Wassenaarse VVD, lijst 1